Bizi bu havalar bozar

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Düşük yağış ile yüksek sıcaklıklar, meyve ağaçlarını da tehdit ediyor. Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, uyanan tomurcuk donarsa yaşanacak sıkıntıların artacağına dikkat çekiyor

Yağışların mevsim normallerinin altında kalması nedeniyle yaşanan kuraklık tarım sektörünü derinden etkiledi. Yaşanan kuraklık, çiftçiden tüketiciye, sanayiciden ihracatçıya, herkesin kabusu oldu.

Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, kuraklık noktasında Ege Bölgesi ile ilgili önemli uyarılarda bulundu. Mevsim normallerinin üstünde olan sıcak havalardan dolayı meyve ağaçlarının tomurcuklarının uyanabileceğini ve bu nedenle ciddi sıkıntılar yaşanabileceğini dile getiren Yıldırım, ani bir soğuk havada ise tomurcukların zarar göreceklerini söyledi.

‘YAĞIŞLAR AZALDI’

Karadeniz Bölgesi’nin bir kısmı dışında Türkiye’nin her yerinde şiddetle bir kuraklık yaşandığının altını çizen Yıldırım, “Ege Bölgesi’ne baktığımızda yağışların geçen yıla göre azaldığını görüyoruz. Ege Bölgesi’nde ekili olan üç tane temel ürün var; buğday, arpa ve mercimek. Buğday ile arpa İzmir’de de var ama İç Anadolu Bölgesi’ndeki kadar değil, mercimek ise genelde doğu kesimlerinde yaygın” dedi.

‘DONABİLİRLER!’

Yıldırım, Ege Bölgesi’nde sıcak havalardan dolayı meyve ağaçlarının uyanıp tomurcuk vermesinin ciddi bir sıkıntı olduğunu vurgulayarak, “Çünkü bunun üzerine soğuk bir hava gelirse tomurcuk donar ve zarar görür. Ege Bölgesi, bu yönü ile sıkıntı yaşayacaktır. İkincisi ise kışlık sebzeler genelde Torbalı, Menemen gibi ilçelerde üretiliyor. Hava çok soğuk olmadığı için tüketici kendisini kışa girmiş saymıyor. Bu nedenle kışlık ürünlerin maliyeti yüksek olsa da fiyatları düştü. Baharda yağışlar olmazsa asıl o zaman sıkıntı yaşanacak” diye konuştu.

‘KAYIP BEKLENİYOR’

Buğday, arpa ekimi yapan çiftçilerin yağışın olmaması nedeniyle ocak ayında sulama yapmaya başladığına dikkat çeken Yıldırım, kuyulardan su çekilerek buğday tarlalarının sulandığını kaydetti.

Yıldırım, sulamada kullanılan elektrik ya da mazot nedeniyle maliyetlerin attığını vurgulayarak, “Sulanamayan alanlarda ise bazı bölgelerde tohum çimlenmedi, bazı bölgelerde toprakta çürüdü. Çimlenen alanların bir bölümünde ise sıcaklık nedeniyle filizlenen buğday ve arpanın bir kısmı yandı. Kuraklık nedeniyle üretimde, verimde kayıplar bekleniyor” dedi.

SILA ARABACIOĞLU – ÖZEL HABER

Bizi bu havalar bozar

Yorumlar kapalı.