Diyabet hastaları ve oruç

Uzmanlar diyabet hastalarının oruç tutmasıyla ilgili görüşlerini paylaşıyor. Endokrinoloji Uzmanı olan Doç. Dr. Pınar Şişman, diyabet hastalarının oruç tutma konusundaki önemli detayları paylaştı. Şişman, diyabeti hafif olan ve kan şekeri seviyeleri istikrarlı olan hastaların doktor onayı aldıktan sonra oruç tutabileceğini vurguladı

diyabet-scaled
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Doç. Dr. Pınar Şişman, oruç tutma kararının her diyabet hastasında farklılık gösterebileceğini belirtti. Diyabet hastalarının uzun süreli açlık sürecinde kan şekeri seviyelerinin tehlikeli derecede düşebileceğine dikkat çeken Şişman, oruç tutma kararının alınmadan önce hastaların doktorları tarafından değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Hastanın genel sağlık durumu, kullandığı ilaçlar, eşlik eden diğer hastalıklar gibi faktörlerin oruç tutma kararında belirleyici olduğunu vurguladı.

DOKTOR ONAYI

Tip 2 diyabetli hastalarda ise oruç tutma kararının bireysel özelliklere göre verildiğini belirten Şişman, insülin veya insülin salgılatıcı ilaçlar kullanan hastaların hipoglisemi riskinin yüksek olduğunu söyledi. Ancak, hafif diyabet vakalarında, kan şekerinin kontrol altında olduğu durumlarda ve doktor onayı alındıktan sonra oruç tutmanın sakıncası olmadığını dile getirdi.

Dr. Pınar Şişman, oruç tutmak isteyen diyabet hastalarına bazı önerilerde bulundu. Bunlar arasında doktorlarıyla görüşmeleri, düzenli kan şekeri ölçümleri yapmaları, aşırı egzersizlerden kaçınmaları, hipoglisemi durumuna karşı hazırlıklı olmaları ve dengeli beslenmeye özen göstermeleri yer alıyor.

SU VE ŞEKERSİZ İÇECEKLER

Şişman, sahurda posadan zengin ve tok tutucu gıdalar tüketmeyi, iftarda ise açmayı hafif bir şekilde sağlayacak besinlerle başlamayı ve gece ara öğünlerinde sağlıklı seçeneklere yer vermeyi önerdi. Ayrıca, sıvı ihtiyacını su ve şekersiz içeceklerle karşılamalarını tavsiye etti.

HABER MERKEZİ

Diyabet hastaları ve oruç

Yorumlar kapalı.