“Enkazın ortasında yeni bir Türkiye kuruyoruz”

featured
AÇILIŞ KONUŞMASINI GERÇEKLEŞTİREN İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI TUNÇ SOYER İSE 100 YIL ÖNCE İZMİR'DE DÜZENLENEN İKTİSAT KONGRESİ'Nİ HATIRLATARAK "TAM 100 YIL SONRA ŞEHRİMİZİN KADİM KÜLTÜRÜNE YARAŞIR ŞEKİLDE YENİDEN DÜZENLEMENİN BÜYÜK HEYECANINI VE GURURUNU YAŞIYORUM" DİYE KONUŞTU. (CEREN ATMACA ÖZDEN - SİNAN YENİÇERİ/İZMİR-İHA) Alanında uzman 80'e yakın konuşmacıyı bir araya getiren İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi, 15-21 Mart tarihlerinde Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezinde (AASSM) düzenlenecek. İlk gün oturumundan önce depremzedeler yararına sahne alan sanatçı Karsu, konuşması ile salonda duygu dolu anlar yaşattı.
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Geleceği inşa etmek için tüm Türkiye’yi ‘Yeniliğe Davet’ sloganıyla çağıran İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi, kapılarını açtı. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlenen kongre sanatçı Karsu’nun konseriyle başladı. Kongrede, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer açılış konuşmasını yaptı. Soyer, İzmir’in tarihi bir sorumluluğu olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin yüz yıl öncesinde yaşanan benzer koşullardan geçtiğini söyleyen Soyer, “Geleceğin Türkiyesi, artık gücünü çeşitlilikten alan bu köklerin üzerinde yükselecek.  Böylelikle bu topraklar yeniden canlanacak” diye konuştu.

 ‘ENKAZIN ORTASINDAYIZ’

 6 Şubat tarihinde yaşanan deprem nedeniyle kongrenin bir ay ertelendiğini hatırlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tun. Soyer, “Yetmezmiş gibi bölgesel felaketi ile başa çıkmaya çalışıyor. Acımız ve yasımız çok büyük. Çok iyi biliyoruz ki artık hiçbir şey o günün öncesindeki gibi olmayacak. Acılarımız asla dinmeyecek. Bizim bundan sonra asli yaşama nedenimiz, gençlerimiz, çocuklarımız, torunlarımız ve onlara güvenli bir gelecek bırakmak” dedi.

Soyer, Türkiye’nin yüz yıl öncesinde yaşanan benzer koşullardan geçtiğini belirterek “Bir enkazın, bir yıkımın ortasındayız. Bu yıkımın içinde sivil bir girişimle, sivil bir kongre düzenliyoruz. Haklı ve güçlü sivil girişimler, siyasilerin kararlarını belirler. Hatta bazen sivil inisiyatifler o kadar güçlü olur ki siyasilerin başka türlü bir irade ortaya koyması mümkün olmaz. İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi, tam da böyle bir çalışma. Halkın düşüncesini, özlemlerini, kılcallardan gelen tüm önerileri birleştiriyor ve bu ülkenin misakı iktisadisini dünyaya ilan ediyoruz. Trabzon’dan Muğla’ya, Edirne’den Van’a, Diyarbakır’a kadar Türkiye’nin her köşesine ulaşmaya çalıştık” diye konuştu

 DEMOKRASİ İNŞASI

 Süreci ‘ortak aklın ve vicdanın inşası’ olarak değerlendiren Soyer, “Geleceği inşa ediyoruz diye yola çıkmıştık.  Bunun için önce ortak aklı ve vicdanı, yani demokrasiyi inşa ettik. Herkesin kendini özgürce ifade ettiği bir meydan açtık. Hazırlık çalışmalarımız o yüzden böylesine uzun bir zamana yayıldı. Böylelikle kongremiz, çokluğa ve birliğe yapılan bir çağrıya dönüştü. Biliyorum ki geleceğin Türkiyesi, artık gücünü çeşitlilikten alan bu köklerin üzerinde yükselecek. Böylelikle bu topraklar yeniden canlanacak” ifadelerini kullandı.

Soyer, çalışmalar sonucunda ekoloji ve ekonomi arasında derin bir bağ olduğunun ortaya çıktığını ifade ederek, “Yüzyıl önceki kongrede masanın etrafında ekonominin can damarı olan çiftçiler, işçiler, tüccar ve sanayiciler vardı. Bugün artık doğa da o masada bir paydaş olarak oturuyor. İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin sınırları Türkiye’yi de aşan ve iktisada dünya genelinde ilham verecek en temel özelliği işte tam da bu” açıklamasını yaptı.

‘DEĞİŞMEK ZORUNDAYIZ’

Kongrede tüm paydaşların ekolojiyle ilgili çok daha köklü, radikal ve güçlü bir şey söylediğini aktaran Soyer, “Doğayla uyum yoksa iktisat da yok. İşte bu yüzden… İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi, doğamızla uyuma yapılan bir davettir. Üstelik bu uyum yalnızca ekonomik gelişme değil, can güvenliğimiz için de önemli. 6 Şubat depremi, 10 binlerce canımızı bizlerden ayırdı. Ve biz daha acılarımız dinmemiş, yüreğimiz sızlarken, bu büyük afetin bir de ekonomik enkazıyla yüzleştik. Depremin ülke ekonomisine faturasının 150 milyar Dolar olduğu tahmin ediliyor. Yani, geçmişte yapılan hataların bedelini gelecek nesillere ödeteceğiz. Bu hiç adil değil. Yaşadıklarımızdan ders çıkarmak ve değişmek zorundayız” ifadelerini kullandı.

 ‘SORUMLULUĞUN FARKINDAYIZ’

 İzmir’in bir kere daha toplumun her kesiminin buluştuğu bir meydana dönüştüğünü aktaran Soyer, “Her bir paydaşımız bu yürüyüşe kendi enerjisini, coşkusunu ve düşüncelerini kattı. Böyle büyüdük ve rengarenk bir imeceye dönüştük. Biliyoruz ki bu kongre, başlayıp bitecek bir süreç değil. İnsanların yeni hayalleri oldukça ve bizler nefes alıp verdikçe yürüyüşümüz çoğalarak devam edecek. Bizim için İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi dil, din, ırk ayırt etmeden insana ve doğaya yapılan bir yürüyüş çağrısıdır. Bugün burada attığımız temeller üzerinde, hayallerimizin, özlemlerimizin ete kemiğe bürünmesi için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. 21 Mart akşamı alacağımız tüm kararların sonuna kadar takipçisi olacağız. Kalkıştığımız işin ciddiyetini ve bizlere yüklediği tarihi sorumluluğun çok iyi farkındayız.  Bu yükü çok büyük bir onur ve mutlulukla taşıyacağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmasın” diye konuştu.

‘YENİ BİR TÜRKİYE’

 Soyer, yeni bir Türkiye’nin kurulduğunu söyleyerek “Adil, özgür, müreffeh ve demokratik bir Türkiye. Yüz yıl önce atalarımızın yıllarca işgal altında kalmış, yanmış yıkılmış, yoksul bir ülkeden Cumhuriyet mucizesini yaratmaları gibi, bu enkazın altından kalkarak yine o muhteşem ülkeyi kuracağız.  Bilim ve aklın rehberliğinde, vicdanla ve cesaretle… Binlerce yıllık kadim kültürlerin kökleri üzerinde boy veren pırıl pırıl filizlerimiz, gençlerimizle birlikte… Başardık, çok çalışacağız, yeniden başaracağız” ifadelerini kullandı.

 

Haber: SILA ARABACIOĞLU, ESMA AHSEN DEMİRCİOĞLU

“Enkazın ortasında yeni bir Türkiye kuruyoruz”

Yorumlar kapalı.