Gülşah Elikbank: Her insanın ortak bir öyküsü var

Gazetemiz yazarı Gülşah Elikbank, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün düzenlediği ‘Dilimizin Zenginlikleri’ projesi kapsamında ortaokul öğrencileriyle buluştu. Elikbank, ‘‘. Yazdığımız bir hikaye farklı dillerde ve ülkelerde okunabiliyorsa, hikayelerin ortak bir dilinin olduğunu söyleyebiliriz. Her hikayede, birilerinin sevebileceği unsurlar bulunmaktadır ve her insanın ortak bir öyküsü vardır’’ dedi.

Gülşah Elikbank: Her insanın ortak bir öyküsü var
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gazetemiz yazarı Gülşah Elikbank, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün düzenlediği ‘Dilimizin Zenginlikleri’ projesi kapsamında Menderes İlçesi’nde bulunan Şehit Hakan İncekar Ortaokulu 5., 6. Sınıf öğrencileriyle bir araya geldi. Cumhuriyet Eğitim Müzesi’nde gerçekleşen söyleşide Elikbank’ın çocuk kitabı ‘‘Medusa’nın Pusulası’’ üzerinde konuşuldu.

 ‘‘KİTAPTAKİ 4 KİŞİ ÇOCUKLUK ARKADAŞLARIM’’

Yazar Gülşah Elikbank ‘‘Medusa’nın Pusulası’’ isimli çocuk kitabını şu ifadelerle anlattı:

Gülşah Elikbank, 9 roman ve 2 çocuk kitabı yazmış bir yazar olarak, diğer romanlarım 10 ülkede yayımlandı ve dünyaya Türkiye’yi temsil eden bir yazar olma özelliği taşıyorum. Bugün konuşacağımız kitap ‘‘Medusa’nın Pusulası’’ adlı eserim. Bu kitap, Makedonya’da da yayımlanarak geçen yıl Üsküp Kitap Fuarı’nda çocuklarla buluştu. Yazdığımız bir hikaye farklı dillerde ve ülkelerde okunabiliyorsa, hikayelerin ortak bir dilinin olduğunu söyleyebiliriz. Her hikayede, birilerinin sevebileceği unsurlar bulunuyor ve her insanın ortak bir öyküsü var. Bu ortak öykülerin temeli ise mitolojiye dayanıyor, örneğin medusalar. Medusalar, birbirine benzeyen üç Gordon Prensesi olarak bilinir. Aynı görünüme rağmen birbirini kıskanırlar ve içsel problemleri var. Yerebatan Sarnıcı’nda iki tanesi saklı. Küçükken oraya gittiğimde, bu medusaların orada ne iş yaptığını öğrenmek istemiştim ancak öğretmenlerim beni geçiştirmişti. Yıllar sonra tekrar gittiğimde, medusaların neden orada olduğunu öğrendim. ‘‘Medusa’nın Pusulası’’ adlı kitabım, Yerebatan Sarnıcı’nı ve medusaların kim olduğunu anlatan bir eserdir. Kitapta, dört arkadaşın hikayesi anlatılıyor. Bu dört kişi aslında çocukluk arkadaşlarım. Okul günlerime dönüp, hikayeyi kendi yaşamış gibi yazdım ve bu nedenle benim için özel bir anlam taşıyor. Ayrıca bu kitapta, bize, kültürümüze ait olan şeyleri konuşmak istedim. Yazarlar, yaşamak istediklerini, yaşadıklarını veya başkalarının yaşayabileceği şeyleri hikayelerinde anlatır.

‘‘KİTAP OKUMAK SADECE HAYAL KURMAK DEĞİLDİR’’

Kitap yazmayla ilgili öğrencilere bilgi veren Elikbank, ‘‘Kitap okumak sadece hayal kurmak değil, aynı zamanda dünyayı ve insanları anlayabilmemiz için bir araçtır. Bir kitabın ortaya çıkması için en az 1.5 yıl sürebilir, ancak benim bir kitabım tam 4 yıl sürdü. Örneğin, Drakula’yı işlediğim kitabımı yazabilmek için karakteri anlayabilmek amacıyla beş kez Transilvanya’ya gittim’’ dedi.

gulsah elikbank her insanin ortak bir oykusu var img 2033 scaled

ÇOCUKLAR DA YAZIYOR

Gülşah Elikbank, öğrencilere “Hiç yazan var mı?” diye sorduğunda, öğrenciler öykü ve şiir yazdıklarını ifade ettiler. Bir öğrenci ise kendi hayatını anlatan 40 sayfalık bir öykü yazdığını paylaştı. Öğrenciler, Elikbank’ın kitaplarıyla ilgili yazdıklarıyla ilgili sorular sorarak meraklarını giderdiler.

‘‘FARKLI BAKIŞ AÇISI KATTI’’

Menderes İlçesi’nde bulunan Şehit Hakan İncekar Ortaokulu Türkçe öğretmeni Özlem Akıncı, ‘‘Proje kapsamında Erol Keklik ile görüştük. Çocuklarımızın isteğiyle gerçekleştirdik ve öğrencilerimize, bize katkı sağlayan yazarımız Gülşah Elikbank’ın inanılmaz bir etkisi oldu. Kitap okuyan öğrencilerimizin geniş bir bilgi birikimine sahip olduğunu görmek bizi mutlu ediyor’’ dedi. Fen Bilimleri öğretmeni Naciye Kalender ise, ‘‘Proje dahilinde sınıfımın katılmasını istedim, çünkü dil kavramı ve müze olayı üzerine inceleme yapmak, gezip görmekle oluyor. Bu bağlamda Elikbank’ın sunumu çok faydalı oldu ve bize farklı bir bakış açısı kattı’’ şeklinde konuştu.

Müze Müdürü Erol Keklik, ‘‘Burası Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir müze. Hem öğrencilerle hem de sanatçılarla özel etkinlikler düzenliyoruz. Bu son etkinliğimiz, MEB’in düzenlediği ‘Dilimizin Zenginlikleri’ projesi kapsamında gerçekleşti. Öğrencilerimiz önce kitapları okudular ve ardından yazarlarla bir söyleşi gerçekleştirdiler’’ dedi.

gulsah elikbank her insanin ortak bir oykusu var img 2051 scaled

‘‘YAZARLIKLA İLGİLİ KONUŞMAK BENİ MUTLU ETTİ’’

6. sınıf öğrencisi Arin Dalmış, ‘‘Çok güzel bir etkinlikti. Yazarlıkla ilgili şeyleri dinlemek beni çok mutlu etti. Ben sadece müze gezeceğimizi düşünüyordum. Yazarla tanışacağımızı bilmiyordum. Duyduğumda çok heyecanlandım’’ ifadelerini kullandı.

Aysun Güler

Gülşah Elikbank: Her insanın ortak bir öyküsü var

Yorumlar kapalı.