Meslek lisesi memleket meselesi olabildi mi?

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aracınızı tamire götürdüğünüzde kısa sürede ve doğru arıza tespiti yapılıyor ve aracınıza  doğru işlem yapılıyor mu? Su tesisatçısı bulabiliyor musunuz? Elektronik eşyalarınız bozulduğunda tamir ettirebiliyor musunuz? Elektrikli eşyalarınız bozulduğunda ne yapıyorsunuz? Bahçenize küçük bir solar sistem kurabiliyor musunuz? Sahi evinizde peynir yapmayı ya da en basitinden yoğurt mayalamayı biliyor musunuz? Evinizde veya iş yerinizde metal aksamlar kırıldığında kaynakçı bulabiliyor musunuz? Evinize sinek girmesin diye sineklik yapacak birini kolaylıkla bulabiliyor musunuz?

Bunları bulduğunuzu var sayarsak hemen arkasından sormak istiyorum; Ne kadar sürede geliyorlar? Size en yakın ne zamana randevu veriyorlar?

Bu sorunları hepimiz yaşıyoruz ve durum tespitimizi hemen yapıyoruz: Usta yok!

          Meslek Lisesi Memleket meselesi olamamış. Eksikliğin nereden kaynaklandığını biliyoruz ama idrak edemiyoruz. İdrak etmiş olsaydık bugün bu saydığımız sorunların yanında onlarca sorun daha olmazdı. Tanıtımlar yapsak ta, özendirsek te, staj yapan öğrenci için iş yerlerine devlet katkısı ödesek te idrak edilmesini sağlayamıyoruz. Neden? Çünkü genel algı ‘’başarısız çocuklar Meslek Lisesine gider’’. Bu genel algıyı çocuklarımız da gördüğü için meslek liselerini tercih etmiyor. Asıl çabanın bu noktada verilmesi gerekiyor. Hiç bir ebeveyn çocuğunu, hiçbir genç de kendisini bu ‘’Başarısız öğrenci’’ grubunda görmek, kendisine bu etiketi yapıştırmak istemez. Çocuklarımızı başarılı ve  gelecek vaat eden bireyler olarak görmek isteriz. Aynı zamanda çocuğun da kendisini bu konumda görmesi gerekiyor ki kendine güveni artsın ve mesleğine dört elle sarılsın.

Teknolojinin uç noktalara geldiği dünya düzeninde çağa ayak uydurabilmek ve varlığını sürdürebilmek adına, sektörün ihtiyaçları doğrultusunda teknik eleman yetiştirmek bir an önce slogan olmaktan çıkarılıp gerçek eğitim politikası haline getirilmelidir. Biz anne babalar da çocuğumuzu seviyorsak, ayakları üzerinde durmasını istiyorsak, parasal ve iş sıkıntısı yaşamasını istemiyorsak algımızı doğru yönetip çocuklarımızı doğru yönlendirmeliyiz.

 

 

Meslek lisesi memleket meselesi olabildi mi?

Yorumlar kapalı.