Öğrenci aç, kantinci mutsuz!

Eğitim ikinci dönemin ders zilinin çalmasıyla, öğrencilerin besin ihtiyaçlarını karşılayamaması gündeme geldi. Sendikalar öğrencilerin ‘aç karnına eğitim’ gördüklerini söylerken fiyat yüksekliğinden şikayet eden kantinciler ise “Bin kişilik okulda 150-200 öğrenci kantine uğruyor” dedi.

Öğrenci aç, kantinci mutsuz!
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2023-24 Eğitim Öğretim Dönemi’nin ikinci yarısı yine sorunlarla çaldı. Giderek azalan alım gücü karşısında artan fiyatlar, öğrencilerin ‘aç karnına eğitim’ini gündeme getirdi.

Eğitim SEN İzmir 1. No’lu Şube Başkanı Nafiz Ceylan, velilerin mevcut şartlarda çocuklarını okula göndermekte maddi olarak zorlandıklarını anlattı. İki çocuklu bir ailenin eğitim masrafının aylık 5-6 bin TL çıktığını kaydeden Ceylan “Öğrenciler aç karnına eğitime devam ediyor. Aç kalan çocuktan nasıl verim alınacak” dedi.

Asgari ücretle geçinmeye çalışan bir kişinin çocuğunun okul cep harçlığına yetişmekte zorlandığını ifade eden Nafiz Ceylan, şunları söyledi:

“Öğrencilerin bir öğün yemeği ve içme suyun verilen para, asgari ücretle geçinen ailelerimizi zorluyor.  Asgari ücretli velinin çocuğu için ayran-tost lüks oldu. Sadece kuru simit ile beslenen çok öğrenci var. Aylık harçlık gideri 2 bin lirayı buluyor. Bu harcama bir çocuk için, aynı evde birden fazla öğrencisi olan aileler ne yapsın? Ortaöğretimde ise fiyatlar daha da artıyor. Kırtasiye masrafları eklendiğinde ailelerimizi için işler daha da zorlaşıyor. Yeterli beslenemeyen ve aç olan öğrencilerden de verim almak zorlaşmaktadır. Okul kantinleri de bu durum karşısında maliyeti düşük sağlıksız ürünlere yöneliyor. Bu durum öğrencinin sağlığını olumsuz etkiliyor. Bakanlık olarak bu duruma acil çözüm bekliyoruz. Bakanlık her öğrenciye bir öğün yemek ve sağlıklı su mutlaka vermeli.”

”KANTİNLER AZALIYOR”

Kantinciler ise yaşanan ekonomik sıkıntının, kendilerini büyük sıkıntıya soktuğunu anlatıyor.  İzmir Kantinciler Odası Başkanı Özgür Yavuz, odaya bağlı 712 kantinin sayısının her gün düştüğüne işaret ederek “1000 kişilik okulda 200 öğrenci alışveriş yapıyor, 800’ü uğramıyor. Birçoğu evden yiyecek getiriyor” dedi.

Kantinlerin öğrencinin durumunu da gözeterek fiyatları makul seviyede tutmaya çalıştığını ifade eden Yavuz, “Bizim müşterilerimiz öğrenciler. Ürün fiyatlarına gelen zamlar da belli.
Ürüne zam gelince ister istemez fiyata yansıtmak zorunda kalıyoruz. Bulunduğum okuldan örnek vereyim; 1200 öğrencilik okulda yaklaşık 150 sandviçi zor satıyoruz. Pandemi dönemi öncesinde 700 adet simit-poğaça satarken bugün bu sayı hızla düşerek 150’ye indi. 600 öğrencilik okullarda sadece 20 adet tost ekmeği satabiliyoruz. Bünyemizde 712 kantin mevcut. Pandeminin etkileriyle kantin sayısı ise düşmeye başladı. Bu işi daha önce yapmayanlar ihaleyle kantin işletmecisi oluyor ve ekonomik şartlar altında ‘yandım’ deyip bırakmak zorunda kalıyor” dedi.

Turgay Kılıç

Öğrenci aç, kantinci mutsuz!

Yorumlar kapalı.