Rahmet ayını nasıl değerlendirelim?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ramazan ayını daha verimli değerlendirebilmek adına oruç tutanlara bazı tavsiyeler:

1- Bu ayda oruç tutmanın yanında yapılacak birinci görevimiz, imkânlar el verdikçe farz namazları camide cemaatle kılmak olmalıdır. Buna imkân bulamayanlar ne kadarına gücü yeterse onu yapmalı.

Rabbimiz şöyle buyuruyor:

“Namazı dosdoğru kılın, zekâtı verin, rükû edenlerle birlikte siz de rükû edin.” (Bakara, 43)

Rasulullah sallallahü aleyhi ve sellem de şöyle buyurdu:

“Cemaatle kılınan namaz, tek başına kılınan namazdan yirmi yedi derece daha faziletlidir.” Ayrıca;

“Yatsı namazında cemaatte bulunan kimseye, gecenin yarısına kadar namaz kılmış gibi sevap vardır. Yatsı ve sabah namazlarında cemaatte bulunan kimseye ise, bütün gece namaz kılmış gibi sevap vardır.”

2- Günlük zikirlerimiz olsun.

Unutmayalım dilini ve kalbini zikir ile meşgul eden insan günahlardan uzaklaşır ve Allah’ı zikrettiğimizde ise o da bizi anar.

“O halde siz beni zikredin ki ben de sizi zikredeyim. Bana şükredin, nankörlük etmeyin.” (Bakara 152)

3- Kur’an okumayı öğrenmeli, Kur’an okumalı ve öğretmeliyiz.

Günlük en az bir cüz(20 sayfa) Arapça Kur’an okuyun, sonra da onun Türkçe mealini okuyun. Bunu yapamıyorsanız okuyabildiğiniz kadar okuyun. Eğer Kur’an okumayı bilmiyorsanız öğrenmek için Ramazan ayı çok güzel bir fırsat! Bilenler de çevresindeki bilmeyenlere öğreterek vakitlerini en güzel şekilde değerlendirebilirler.

Müminlerin en hayırlısının kimler olduğunu bildiren bir hadisi şeriflerinde Peygamber Efendimiz şöyle buyurmaktadır:

“Sizin en hayırlınız Kur’an’ı öğrenen ve öğretenlerinizdir.”

4- Kur’ an tefsiri ya da en azından açıklamalı meal okuyalım. Unutmayın bu mutlaka açıklamalı bir meal veya tefsir olsun, sadece meal okumak Allah korusun yanlış anlamlar çıkarmamıza sebep olabilir.

Ulu Allah şöyle buyuruyor:

“Andolsun ki biz, Kur’an’ı düşünüp öğüt almak için kolaylaştırdık. Hani düşünüp öğüt alan (yok mu)?” (Kamer 32.)

5- Dini Kitaplar okuyalım, özelliklede “İslam İlmihali.” İslam ilmihalinden de “Oruç” konusundan başlayabiliriz.

6- Başta gözümüzü olmak üzere bütün organlarımızı haramlardan uzak tutmak çok önemli. Göz harama baktığında kalp harap oluyor, ibadetlerden tat alamıyoruz. Öyleyse haramlardan sakınacağız elemah. Oruç tutan insan gıybet dedikodu edip kardeşinin etini yememeli günahlardan azami ölçüde sakınmalı. Oruç tutan insan helal olan şeyleri bile terk edebiliyorsa, pekâlâ haram olanları da terk edebilir. Elden geldiğince günah işlenen yerlerden uzak durup, sevap işlenen mekanları tercih edelim.

Resulullah sallallahu aleyhi ve elem şöyle buyurdu:

“Nice oruç tutanlar var ki, aç kalmaktan başka bir kazançları yoktur. Ve yine nice namaz kılanlar var ki, yorgunluktan başka namazından elde ettiği bir şey yoktur.”

7- Ramazan’ı fırsat bilip elimizden geldiğince akrabaya, yoksula yardım etmeli ve yetim sevindirmeliyiz. İmkânı olanlar mutlaka sadaka vermeli vakti olanlar hayır kurumlarında gönüllü olarak çalışarak vakitlerini değerlendirmeli.

8- Sahur ile birlikte çok önemli bir fırsat geçiyor elimize, Teheccüd(gece namazı) namazı. Sahur için kalkınca en az iki rekat namaz kılalım.

Rasulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular:

“Sahur yapınız. Şüphesiz sahurda bereket vardır.”

Sahura uyandıktan sonra kılacağımız teheccüd namazı ve edeceğimiz dua ne kadar güzel olur. Ayrıca kaza namazı olan kardeşlerimiz kaza namazlarını da kılıp sonra nafile de kılabilirler. Peygamber Efendimiz den gecenin son üçte birinde yapılan duanın kabul olduğunu öğreniyoruz.

Allah ibadetlerimizi kabul eylesin.

 

 

Rahmet ayını nasıl değerlendirelim?

Yorumlar kapalı.