Somut Olmayan Kültürel Miras Türkiye Ulusal Envanteri’ne kayıtlı unsur sayısı arttı!

Türkiye’nin somut olmayan kültürel miras değerlerinin kayıt altına alındığı “Somut Olmayan Kültürel Miras Türkiye Ulusal Envanteri”ne Antalya’dan 15 unsurun daha kaydı gerçekleştirilerek, kayıtlı unsur sayısı 40’a yükseldi.

Somut Olmayan Kültürel Miras Türkiye Ulusal Envanteri'ne kayıtlı unsur sayısı arttı!
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Teşkilatı UNESCO, 2003 yılında, temel amacı yaşayan kültürel mirası korumak olan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi’ni kabul etti. Somut olmayan kültürel miras; toplulukların, grupların, kimi durumlarda bireylerin kültürel miraslarının bir parçası olarak tanımladıkları uygulamaları, temsilleri, anlatımları, bilgileri ve becerileri ile bunlara ilişkin araç gereç ve kültürel mekânların da içinde bulunduğu unsurlar şeklinde tanımlanıyor. Somut olmayan kültürel miras, bir anlamda insanlığın kuşaktan kuşağa aktardığı, aktararak yaşattığı, ortak belleği anlamına geliyor. Türkiye 2006 yılında UNESCO-Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi’ne resmen taraf oldu.

Somut Olmayan Kültürel Miras Antalya İl Tespit Kurulu’nun 2023 yılında gerçekleştirmiş olduğu çalışmalar sonucu, Türkiye’nin somut olmayan kültürel miras değerlerinin kayıt altına alındığı “Somut Olmayan Kültürel Miras Türkiye Ulusal Envanteri”ne Antalya’dan 15 unsurun daha kaydı gerçekleştirildi.
Kaydı gerçekleştirilen unsurlar şöyle açıklandı:

“Alanya Yöresi Geleneksel İpek Kültürü, Altın Lüppe Yapımcılığı, Antalya Usulü Serpme Börek ve Serpme Börekçilik, Aşure Yapımı ve Dağıtılması Geleneği, Barak Kilimi Dokumacılığı, Devecilik Kültürü ve Geleneksel Deve Gösterileri, Elmalı Abdal Musa Anma Etkinlikleri, Elmalı Yöresi Gaziler Helvası, Geleneksel Düğmeli Yapım Sistemi, Geleneksel Sedir Katranı Yapımcılığı, Hayır Pişisi Geleneği, Iklığ Yapımı ve İcrası, İbradı Holuşkası Yapım Gelenekleri, Serik Bıçağı Yapımcılığı, Yanıksı Dondurma Yapımcılığı.”

Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğünce envantere kabul işlemlerinin tamamlanmasıyla Antalya’nın “Somut Olmayan Kültürel Miras Türkiye Ulusal Envanteri”ne kayıtlı unsur sayısı 40’a yükseldi.

İHA

Somut Olmayan Kültürel Miras Türkiye Ulusal Envanteri’ne kayıtlı unsur sayısı arttı!

Yorumlar kapalı.