Sözüyle Türk tarihini değiştirdi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

70. Alay Komutanı Hafız Halid Bey’in kızı olarak dünyaya geldi. Annesinin küçük yaşta vefat etmesi, babasının ise onu bırakacak kimse bulamaması nedeniyle 8 yaşında cepheyle tanıştı. Savaşın ortasında büyüdü. Çok iyi ata binmeyi ve silah kullanmayı öğrendi.

Yaşamı boyunca başta Kurtuluş Savaşı olmak üzere Konya Ayaklanması, Birinci İnönü Muharebesi, İkinci İnönü Muharebesi, Sakarya Meydan Muharebesi’nde de aktif rol aldı.

Çanakkale Muharebeleri’nde işgal kuvvetlerine henüz karşı Gediz Cephesi’nde kıyasıya bir mücadele verdi. Ancak savaş bizim aleyhimize bir hâl almaya başladığında bazı askerlerin geri çekilmeye karar verdiklerini gördü. İşte tam bu noktada Nezahat Onbaşı atına atladı ve 600 kişilik alayın önünü keserek, ”Ben babamın yanına ölmeye gidiyorum. Siz nereye gidiyorsunuz?” dedi.

Sözler askerler üzerinde o kadar etkili oldu ki hepsi cepheye geri döndü ve Gediz Cephesi’ni işgal kuvvetlerinden geri aldı. Nezahat Hanım bu savaştan sonra onbaşı rütbesi ile ödüllendirilerek Nezahat Onbaşı olarak anılmaya başlandı. Daha da önemlisi bu rütbe kendisine verildiğinde henüz 12yaşındaydı.

GEÇ KALINMIŞ VEFA

Nezahat Onbaşı milli mücadeleye katkılarından dolayı İstiklal Madalyası ile onurlandırılmak istendi. Bursa Milletvekili Emin Bey tarafından İstiklal Madalyası verilmesi için Meclis’e önerge verildi. Kabul edilen önerge Başkanlık Divanı’na gönderildi ancak madalya ne yazık ki kendisine bir türlü verilemedi. Kararın üzerinden tam 65 yıl geçtikten sonra, Nezahat Onbaşı 78 yaşındayken kendisine “TBMM Şükran Belgesi” verildi.

Sözüyle Türk tarihini değiştirdi

Yorumlar kapalı.