Yanlış ayakkabı tercihine dikkat!

Günlük hayatta şekline ve görünüşüne göre tercih edilen ayakkabılar ayak sağlığı sorunlarını beraberinde getiriyor. Anadolu Sağlık Merkezi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Coşkun Acay, Yanlış ayakkabı seçiminin ciddi deri hastalıklarına sebep olacağını belirtti.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Günlük yaşantımızda sıkça kullanılan ayakkabıların seçiminin ayak sağlığında önemli bir yeri olduğuna değinen Anadolu Sağlık Merkezi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Coşkun Acay, “Hava akımına müsaade eden, sentetik ve terleten materyalleri az içeren, dar olmayan, ayak yapısı ile uyumlu, yumuşak ayakkabılar tercih edilmeli. Aynı ayakkabı üst üste giyilmemeli, giyilecekse bu ayakkabılar havalandırılmalı, aşırı nem ve terleme varsa kurutulmalı” ifadelerini kullandı.

“Yaralar 7 ila 10 gün içerisinde iyileşebilir”

Yanlış ayakkabı seçiminde en sık görülen problemlerden birinin ayakkabı vurması olduğunu dile getiren Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Coşkun Acay, “Ayakkabı vurması nedeniyle oluşan yaralara müdahale edilmemesi ciddi ayak sağlığı problemlerine sebep olabilir. Ayakkabının vurduğu yerde oluşan yara ılık su ile yıkanmalı, yaranın olduğu bölge kurulandıktan sonra yarayı temizleme ve mikropları öldürme gücüne sahip cilt losyonları ile bölgeye pansuman yapılmalı. Kişi eğer dışarıdaysa ve tekrar ayakkabı giyilmesi gerekiyorsa kapalı pansuman yöntemi ile yaranın enfeksiyon kapmaması için kapatılması gerekiyor. Eğer kişide diyabet ve dolaşım sorunu yoksa, darbe oluşturmayan ve bakımı düzenli yapılan ayakkabılar tercih edildiğinde, yaralar 7 ila 10 gün içerisinde iyileşebilir. Bu süre içerisinde iyileşmezse ciddi sağlık problemlerinin habercisi olabilir. Bu durumlarda dermatoloji, plastik cerrahi ve ortopedi hekimleri ile görüşülmeli” dedi.

“Dar ve sert ayakkabılardan uzak durulmalı”

Ayakta meydana gelen yaralar sonrasına ayak dokusundaki zararı artıracak ayakkabılardan uzak durulması gerektiğini vurgulayan Dr. Mehmet Coşkun Acay, “Yaranın daha da zarar görmemesi ve ciddi bir boyut kazanmaması için dar ve sert ayakkabılardan uzak durulmalı. Özellikle ayağa baskı yapan ve ayak yapısına uymayan ayakkabılar tercih edilmemeli” şeklinde konuştu. Uzman Dr. Acay sözlerini “Ayak sağlığı için uygun olmayan çalışma ortamları, hijyenik olmayan koşullar ve uygun olmayan ayakkabı tercihleri enfeksiyon riskini artırabilir. Bu nedenle, enfeksiyon riskini en aza indirmek için bu etkenlere dikkat etmek önemli” diye konuştu.

Haber Merkezi

Yanlış ayakkabı tercihine dikkat!

Yorumlar kapalı.