“Hasta neredeyse sağlık hizmeti de ayağına gidiyor”

İzmir’de özel bir hastanede geliştirilen evde sağlık hizmeti ile hasta nerede ise tedavi hizmetleri de ayağına gidiyor. Böylece hasta, 24 saat boyunca anlık olarak takip ediliyor, kan şekeri, EKG ve tansiyonu kayıt altına alınıyor, talep dahilinde bulunduğunuz yere anında doktor gönderiliyor.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“SAĞLIK BAKANLIĞI’NDAN ONAYLIYIZ”

Evde sağlık hizmeti çerçevesinde 2 bin eve girdiklerini ve bu hastalardan 700’ünün evine en az 3 defa gittiklerini dile getiren Sivrioğlu, “Bu hastalar bizim sürekli hastalarımız haline geldiler. Grip olduğu için çağıran da var ya da ölüm döşeğindeki yaşlı için çağıran evler de var. Her konuda hizmet veriliyor. Ekiplere çocuklara da gençlere de yaşlılara da gidiyor, ama ağırlıklı olarak hizmetler yaşlılar için talep ediliyor. Doğrudan hizmet verebilen, evde sağlık boyutunda bu tarz gelişim gösteren yer yok. Aslında evde sağlık hizmeti veren var mı diye sormak daha akıllıca olur. İzmir’de evde sağlık hizmeti veren 4 tane ruhsatlı kuruluş var ama emin olun ki hiçbirinde bu teknolojiler ve takip mekanizması yok.  Diğer çok önemli bir şey daha var. Sağlık verisi kişisel olduğu için gizlidir. Kimseyle paylaşım yapılamaz. Bizim kullandığımız sistem Sağlık Bakanlığı’ndan onaylı bir sistem. Dolayısıyla bizim her türlü verimiz e-Nabız’a işlenir. Yaptığınız işin yasal olması lazım. Şimdi her yerde şeker monitörleri satılıyor ama bu veri e-Nabız’a girilmiyor” şeklinde konuştu.

“HASTANIN YANINDA DOKTORUN OLABİLMESİNİ SAĞLAMAK”

Aile Sağlık Hekimi Tanju Yılmazer de geliştirilen bu sistem ile hasta bile hasta olduğunu fark etmeden önlem alabildiklerini ifade ederek, “Evde bakım sistemi gerçekten hastaneye eve taşımak gibi. Sadece evde değil iş yerinde de olur. Başka talep edilen herhangi bir yerde olur. Oradaki hastayla ilgili tedavi tetkiklerin yapıldığı bir birim. Biz bununla da yetinmedik, şu anda daha yakın takip nasıl oluşturabiliriz? Şeklinde araştırmalarda yapıyoruz. Çeşitli programlarla bunların nasıl oluşturula bilirliği üzerine değerlendirmeler yapıyoruz. Amacımız her an hastanın yanında doktorun sanal olarak da olsa olabilmesini sağlamaya yönelik. Bu doktorlar için ciddi avantaj sağlıyor. Örneğin, bir şeker hastasına diyelim ki tedavi için verdiğimiz ilaçların nasıl etki ettiğini, bir yan etkisi olup olmadığını, etki süresini, komplikasyon gibi durumları anlık izlememizi sağlıyor. Bir hastayı sırf insüline başladı diye hastaneye yatırmanız gerekebiliyordu. Ama şimdi sürekli siz şeker ölçümü yapabildiğiniz için size de bilgi geliyor bu durumda hastanın yatmasına gerek kalmıyor.  Şu tedavi uygulansın, şunu şöyle yapalım gibi önlemler alıyoruz.  Biz hasta fark etmeden, henüz bunun belirtilerini görmeden hasta rahatsızlığını yaşamadan önlem alabiliyoruz” dedi.

Haber Merkezi

“Hasta neredeyse sağlık hizmeti de ayağına gidiyor”

Yorumlar kapalı.