Aslı Kürkçü

DSÖ’DEN TATLANDIRICILAR İÇİN UYARI!

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 12 Mayıs 2023 yayınladığı kılavuzda kilo kontrolü ve hastalık riskleri nedeniyle şekersiz tatlandırıcıların kullanılmamasını tavsiye ediyor!

Son dönemde ülkemizde ve dünyada artan aşırı kilo ve obezite oranları, milyarlarca insanın sağlığını tehlikeye atıyor. Yüksek düzeyde şeker alımı, küresel yetişkin nüfusun yaklaşık %40’ını ve milyonlarca yetişkin ve çocuğun sağlığını olumsuz etkilemektedir. Şeker alımı hem çocuk hem de yetişkinlerde aşırı kilo ve obeziteye neden olurken obeziteye bağlı ölümlerle de ilişkilendirilmiştir. Tüm bunlara karşılık, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) serbest şeker alımını azaltmak ve tatlandırıcı kullanımını sınırlandırmak için birkaç öneri sunmaktadır.

Çeşitli Hastalıklara Neden Olabilir!

Yapay tatlandırıcı kullanımının yetişkinlerde veya çocuklarda vücut yağını azaltmada herhangi bir fayda sağlamadığını öne sürmektedir. Ayrıca, doğal olmayan tatlandırıcıların uzun süreli kullanımının yetişkinlerde tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve ölüm riskinde artış gibi potansiyel istenmeyen etkileri olabileceğini düşündürmektedir.

Hangi Tatlandırıcılar Bizim İçin Risk Oluşturuyor?

Dünya Sağlık Örgütü özellikle besin değeri olmayan bu şekersiz tatlandırıcılardan asesülfam K, aspartam, siklamatlar, sakarin, sukraloz, stevia ve stevia türevlerine dikkat çekiliyor.

Stevia doğal kökenli olmasına rağmen şekersiz, besin değeri olmayan tatlandırıcılar grubunda değerlendirildiği için önerilmeyen tatlandırıcı grubunda yer alıyor.

Daha Sağlıklı Şeker Önerileri

Yayınlanan kılavuzda insanların şeker alımını azaltmak için meyve gibi doğal olarak oluşan şeker içeren yiyecekleri veya şekersiz yiyecek ve içecekleri tüketmek gibi başka yolları düşünmeleri gerektiği söyleniyor. Bunlara ek olarak bence en önemli önerimiz ise kişilerin tatlı duyularını daha az tatlı hissine alıştırmalarını öneriyoruz.

Şekeri Nasıl Bırakabilirsiniz?

Şekeri kesmek bir anda çok zor olabilir. Bu yüzden şeker kullanmadığınız ama yine aynı tadı aldığınız ilk sığınağınız tatlandırıcılar oluyor. Ama tatlandırıcıların da önerilmediğini öğrendiniz. Şimdi ne yapacağız?

  • Şeker maalesef ki sürekli kullanıldığında bağımlılık geliştirir. Bu durum uzun süre şeker kullanımdan sonra şekeri bırakmayı zorlaştırır. Ancak ilk adım olarak çaya 2 şeker atıyorsanız bunu yarıya düşürerek daha sonraki haftalarda çeyrek atarak zamanla şekersiz besin tüketimine kendinizi alıştırabilirsiniz.
  • Şeker atmadan asla çay kahve içemiyorum diyorsanız bardağın içine şeker atın ama karıştırmamayı deneyin. İlk içtiğiniz kısım şekersiz olacaktır. Bu da zamanla şekersiz içeceklere alışmanızı sağlayacaktır.
  • Çayınızın kahvenizin yanına kuru meyveler ekleyerek daha sağlıklı bir şeker kaynağı alabilirsiniz.
DSÖ’DEN TATLANDIRICILAR İÇİN UYARI!

Yorumlar kapalı.