Aslı Kürkçü

Sessiz tehdit: Tansiyon

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hipertansiyon başta kalp ve damar hatalıkları, felçler ve böbrek hastalıklarının oluşumunda en önemli risk faktörlerinden biridir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine baktığımızda dünya genelinde 1,3 milyar insan hipertansiyon hastası. Ve maalesef bu yüksek oran yılda 7,5 milyon kişinin ölümüne sebep oluyor. Yani yüksek tansiyon hastalığı dünyadaki tüm ölümlerin %13 üne denk geliyor. Ülkemizde ise yüksek tansiyon hasta sayısı tahminen 6-7 milyon civarındadır.

Yüksek tansiyonda beslenmede meyve- sebze, tam tahıllar ve az yağlı süt ürünleri içermelidir. Ayrıca; bazı balıklar, kümes hayvanları ve baklagiller de yer alır. Beslenme düzeninde az miktarda kuruyemiş ve tohumlar da tüketilebilir. Bu diyet planında haftada 2 günü geçmeyecek şekilde kırmızı et tüketilebilir. Doymuş yağ, trans yağ ve toplam yağ tüketimi oldukça düşük olmalıdır.

Sağlıklı bir diyet kan basıncını 8 ila 14 mmHg kadar azaltabilir. Sağlıklı beslenmenin, kilo kaybı olmadığı takdirde kan basıncı üzerinde de olumlu etkisi vardır. Ancak yetersiz beslenme yüksek tansiyonun nedenlerinden biri olabilir. Bol miktarda meyve, sebze, tam tahıl, baklagiller, kuruyemişler, tohumlar ve balıktan oluşan, az miktarda et, tatlılar ve işlenmiş ürünler tüketen bir beslenmenin kan basıncında önemli bir düşüşe katkıda bulunabileceği gösterilmiştir. Tuz tüketimi azaltılmalıdır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) günde maksimum 5 gr tuz alımını önermektedir.

Yüksek tansiyon diyeti nasıl olmalı?

  • Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve içermelidir,
  • Yeterli su içermelidir,
  • Yağlı balıklar haftada en az 2 defa diyette bulunmalıdır.
  • Günde 30 gram çiğ ve kavrulmamış kuruyemiş içermelidir.
  • Kırmızı et ve doymuş yağlar azaltılmalıdır.
  • Haftalık 150 dakikalık egzersiz eklenmelidir.
Sessiz tehdit: Tansiyon

Yorumlar kapalı.