Aslı Kürkçü

Hangi Kolajen? Kolajen Ne İşe Yarıyor?

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kolajen vücudunuzda en çok bulunan proteindir. Vücudunuzun toplam proteininin yaklaşık %30’unu oluşturur. Kolajen vücudunuzun cildinin, kaslarının, kemiklerinin, tendonlarının, bağlarının ve diğer bağ dokularının birincil yapı taşıdır. Ayrıca organlarınızda, kan damarlarınızda ve bağırsak astarınızda da bulunur.

Farklı Kolajen Türleri Var Mı?

Yaklaşık 28 tip kolajen türü tanımlanmıştır. Moleküllerin nasıl bir araya getirildiğine, eklenen hücre bileşenlerine ve kolajenin vücudunuzda nerede kullanıldığına göre farklılık gösterirler.

Başlıca 5 kolajen türü ve yaptıkları şunlardır:

Tip I. Bu tip vücudunuzdaki kolajenin %90’ını oluşturur. Tip I yoğun bir şekilde paketlenmiştir ve cildinize, kemiklerinize, tendonlarınıza ve bağlarınıza yapı sağlamak için kullanılır.

Tip II. Bu tip eklem desteği sağlayan elastik kıkırdakta bulunur.

Tip III. Bu tip kaslarda, arterlerde ve organlarda bulunur.

Tip IV. Bu tip cildinizin katmanlarında bulunur.

Tip V. Bu tip gözlerinizin korneasında, bazı cilt katmanlarında, saçta ve plasenta dokusunda bulunur.

Peki Hangi Kolajen?

Cilt ve deride çoğunlukla Tip I ve Tip III kolajen bulunur. Eklemler ve kıkırdakta ise çoğunlukla Tip III kolajen bulunur.

Doğal Kolajen Kaynakları Nelerdir?

Kemik suyu

Hangi Yaşam Tarzı Alışkanlıkları Kolajene Zarar Verir?

Vücudunuzdaki kolajen düzeylerini azaltabilecek şu faktörlerden kaçının:

Sigara içmek: Sigara kolajen üretimini azaltır. Kolajen yüz elastiğine zarar vererek kırışıklıklara ve yara iyileşmesinin yavaşlamasına neden olur. Nikotin cildinizin yüzeyine yakın kan damarlarını daraltarak oksijen ve besin maddelerinin taşınmasını engeller.

Çok fazla şeker ve rafine karbonhidrat tüketme: Şeker, ileri glikasyon son ürünlerini oluşturmak için proteinlere bağlanır. Bu moleküller yakındaki proteinlere zarar vererek kolajenin zayıflamasına, kurumasına ve kırılganlaşmasına neden olur.

Ultraviyole ışığa maruz kalma: Çok fazla güneş ışığı kolajen üretimini azaltır ve kolajenin daha hızlı parçalanmasına neden olur. Ultraviyole güneş ışığı kırışıklıklara neden olur. Aşırı güneşe maruz kalmaktan kaçının ve dışarıdayken daima güneş koruyucu (SPF 30 ve üstü) kullanın.

Hangi Kolajen? Kolajen Ne İşe Yarıyor?

Yorumlar kapalı.