Psikolog Hazal Sansür

Stres

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Merhabalar! Yeni konumuz stres. Önce stresin ne olduğuna bakalım. Stres, vücudun bir takım olaylardan etkilenmesi, bunlara fiziksel ve psikolojik tepkiler göstermesidir. Aslında hepimizin maruz kaldığı bir faktördür ve her zaman zararlı değildir. Hatta bazen size enerji veren, sizin harekete geçmenize yardımcı olan ve kendinizi geliştirmenizi sağlayan bir etken olabilir. Olumlu stres hoşa giden durumların getirdiği zorluklardan kaynaklanır. Olumlu stresle baş etmek kendimize olan güveni arttırır. Olumsuz stres ise, istemediğimiz fakat uyum sağlamak zorunda olduğumuz durumlarda ortaya çıkan strestir. Stres seviyeniz yüksek olduğunda verimliliğiniz düşebilir. Hayattan aldığınız zevk azalabilir ve çevrenizdeki insanlarla olan ilişkilerinizde sorunlar yaşayabilirsiniz.

Peki stresimizi nasıl kontrol edebiliriz?

Stresten etkilenme düzeyini azaltabilmek için stresi neyin başlattığını keşfetmek önemlidir. Kaynağın anlaşılması, baş etme konusunda yöntem geliştirmeyi kolaylaştırır ve izlenecek yolun ilk adımını oluşturur. Stresle ilgili günlük kayıtlar tutmak (Düşünceler, duygu, davranış kaydı) farkındalığı arttıracaktır.

*Şuanda kalmaya çalışın. Geçmiş üzücü olaylara ya da geleceğe ilişkin kaygılara takılı kalmak gerginliği artıran en önemli etmenlerdendir.

*Önemli kararlar vermek zorunda olmak stresi arttırır. Karar vermenizi kolaylaştırmak için bir olasılık listesi hazırlayın ve onları artı ve eksi yönleriyle değerlendirin. Bu sayede stres kaynağınıza farklı bir bakış açısıyla yaklaşabilirsiniz. Ayrıca, iyi yönlerinize ve başarılarınıza odaklanarak öz güveninizi destekler. “Bu durumla başa çıkabilirim” gibi olumlu iç konuşmalar cesaretlendirici olabilir.

*Bazı stres kaynaklarımız, elimizde olmayan nedenlerden oluşur. Bununla mücadele etmek yerine kabullenmek stresimizi azaltacaktır.

*Sağlığınıza dikkat edin. Uyku ve yeme-içme düzeninize özen göstermeye çalışın. Spor ya da fiziksel hareket gerginlikleri kolay atlatmanıza yardımcı olabilir. Stresinizi denetleyebilmek için derin nefes ve gevşeme teknikleri öğrenin. Bu egzersizler, bedendeki stres düzeyini azaltıp kontrol altına almayı kolaylaştırabilir.

*Psikoterapi uygulamalarında danışanlara nefes ve gevşeme egzersizleri öğretilerek stres anında bedensel olarak gevşemeyi öğrenmeleri amaçlanır. Aynı zamanda stresi tetikleyen olay-düşünce-duygu-davranış arasında bağ kurularak düşünce sisteminde değişim yaratılır. Unutmayın psikologlardan destek almak kötü veya ayıp değil, sizi yaşama bağlayan, stres olmadan yaşamanızı sağlayacak çağdaş bir ihtiyaçtır. Ruh sağlığınız da, beden sağlığınız kadar önemlidir.

Stres

Yorumlar kapalı.