Psikolog Hazal Sansür

Tükenmişlik Sendromu

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Merhabalar! Tükenmişlik sendromu bireyin normal şartlarda kariyerinden, arkadaşlıklarından veya aile etkileşimlerinden aldığı keyfi ve başarı duygusunu azaltan ve bireysel kimliğin kaybedildiğine inanılmasına yol açan bir zihinsel ve fiziksel tükenme durumudur. Tükenmişlik sendromu sıradan yorgunluktan çok daha ağır ve kötü bir ruhsal durumdur. Bireyler genellikle çevrelerine sağlayabilecekleri ya da verebilecekleri bir şeyleri kalmadığını hissederler. Hayata karamsar bir bakış açısı benimseyebilir ve sürekli kendilerini umutsuz hissedebilirler. Bu durum depresyon veya kaygı bozukluğunun temelini oluşturabilir. Tükenmişlik sendromunun belirtileri; uyku düzeninde bozulmalar, yorgun uyanma, enerjide düşüş, bağışıklık sisteminde zayıflıklar ve buna bağlı sık hastalanma, sindirim sisteminde bozulmalar, kalpte çarpıntı, mide problemleri de görülür. Tükenmişlik sendromunu hayatımızı alt üst etse de tedavisi sanıldığı kadar zor değildir. Sendromun seviyesine göre tedavi süresi değişkenlik gösterir. Tükenmişlik yaşıyorsanız, kendinizde bir şeyleri değiştirmeye başlamanın zamanı gelmiştir.

Peki bu değişimler nelerdir?

-Ruhunuzu dinlendirin.

Tükenmiş ruh halinden kurtulmanın en etkili yollarından biridir. Bazıları sessizlikle, bazıları hiçbir şey yapmayarak; bazıları yazarak; bazıları da sosyalleşerek ruhunu besleyebilir.

-Teknolojiye ara verin.

Sürekli teknolojiyle iç içe olmak, sadece fiziksel olarak değil ruhsal olarak da insana yorgunluk verir.

-Egzersiz yapın.

Egzersiz yapmanın, vücudun mutluluk hormonu (serotonin) salgılamasını sağladığı bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçektir.

-Sağlıklı beslenin.

Beslenmenin, ruh halimiz üzerinde etkisi bulunur.

-Keyif alacağınız aktivitelere zaman ayırın.

Kahkahanın gücünü keşfedin. Gülmek, birçok şeyi değiştirir; unutmayın.

Eğer tükenmişlik sendromunuzu çözümleyemiyorsanız, bir psikologdan yardım almaktan çekinmeyin. Unutmayın, beden ve ruh sağlığı bir bütündür.

Merak ettiğiniz sorular için ulaşabilirsiniz.

Tükenmişlik Sendromu

Yorumlar kapalı.