Aycan Pırasalar Yaşar

Kabine dedikleri…

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu 28 Mayıs’ta yapıldı. Türkiye demokrasisinde ilk kez yaşanan, iki adayın yarıştığı ikinci tur seçimi mevcut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 52’lik bir oranıyla kazandı. 6’lı masanın adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 47,9 ile yarışı ikinci sırada bitirdi. Sonuçta, siyaset bilimci Doç. Dr. Sıdıka Yılmaz’ın da dediği gibi ‘bu seçimde toplum karpuz gibi ikiye ayrıldı’! Benden olan benden olmayan tarafların yaptıklarını seçim günü hepimiz gördük. Okul basmalar, çift oy atmalar, 3 kimlikle oy atmaya çalışmalar, vekilin burnunu kırmalar, kadın sandık görevlilerine saldırmalar vs…

Demokrasi mi?

Ona pek rastlayamadık gibi ancak 108 yaşındaki Sümerolog Muzaffer İlmiye Çığ’ın tekerlekli sandalye ile 94 yaşındaki felçli kadın hastanın sedyeyle oy kullanması da halen ülkede demokrasinin devam ettirilmesi için mücadelenin var olduğunu kanıtlar durumda.

SÖZLER UNUTULDU

Neyse seçim bitti, gelelim yeni gelişmelere…

Cumartesi gecesi Cumhurbaşkanlığı kabine sekreterleri belli oldu. Sekreterler yani siyasetteki tanımı ile bakanlar belirlendi.

Bakanlara baktığımızda ilk göze çarpan isimler muhakkak ki Hakan Fidan ve Mehmet Şimşek…

Ekonomi ve Hazine Bakanı olan Mehmet Şimşek, Batman’da 1967 yılında doğdu. 1988 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü’nden dönem ikincisi olarak mezun oldu. Şimşek, 1993 yılında Exeter Üniversitesi’nde finans ve ekonomi dalında yüksek lisans derecesini aldı.

Ardından Türkiye, ABD ve İngiltere’de önde gelen finans kuruluşlarında çalışan Şimşek, 22 Temmuz 2007 seçimlerinde AK Parti’den Gaziantep Milletvekili seçildi. Bu tarihten sonra kurulan 60. Hükümet’te Hazineden sorumlu Devlet Bakanı olan Şimşek, Mayıs 2009’da ilan edilen kabine değişikliğiyle Maliye Bakanı olarak görevlendirildi.

64.Hükümet’te Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcılığı görevine getirilen Şimşek, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında kurulan yeni hükümette de ekonomiden sorumlu başbakan yardımcısı görevini yürüttü. İlgi çeken kısım ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kapatılan Şehir Üniversitesi ile ilgili 2019 yılında yaptığı konuşmada dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcıları Ali Babacan ve Mehmet Şimşek’e ağır ithamlarda bulunup, Halk Bankası’nı dolandırmaya çalıştıklarını iddia edip

‘Bunlar mı dürüst’ ifadelerini kullanması.

Yıl 2023’e geldiğimizde ise Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan, Erdoğan’ın karşısındaki 6’lı masada yerini alırken, Mehmet Şimşek ise kendi tarafında yeniden ekonominin başına getirildi.

SIR KÜPÜ DE KABİNEDE

Erdoğan’ın ‘sır küpüm’ dediği eski MİT Başkanı Hakan Fidan da Dışişleri Bakanı olarak atandı. Hakan Fidan, 1968’de Ankara’da doğdu. 1986’dan 2001’e kadar Türk Silahlı Kuvvetleri’nde astsubay olarak çalıştı.

Askerliği kendi isteğiyle bırakıp ABD’de Maryland Üniversitesine bağlı University of Maryland University College’dan yönetim ve siyaset bilimi alanından lisans dereceleri aldı.

Viyana’da Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunda, Cenevre’de Birleşmiş Milletler Silahsızlanma Enstitüsünde ve Londra’da Verification Technologies Research Center’da akademik çalışmalarını sürdürdü.

Hacettepe ve Bilkent Üniversiteleri’nde akademisyenlik yaptı. Erdoğan’ın en yakın sırdaşlarından biri olarak biliniyor. Fidan, 2010’dan beri MİT’in başında ve ondan önce de başbakanlığı döneminde Erdoğan’ın danışmanıydı. Fidan, MİT’in PKK ile Oslo’da yaptığı görüşmeler ile gündeme gelmişti.

İKİ KARDEŞ İKİ GÖRÜŞ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan… Işıkhan, 1966 Mardin doğumlu. İlk, orta ve lise öğrenimini İzmir’de tamamlayan Işıkhan, lisans, yüksek lisans, doktora, doçentlik ve profesörlük eğitimlerini Hacettepe Üniversitesi’nde sosyal hizmet alanında tamamladı.

Hacettepe Üniversitesi’nde profesör olarak görev yaptı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının 2012’de hayata geçirdiği Aile Sosyal Destek Programının (ASDEP) ilk saha çalışmasında Genel Koordinatör olarak görev yapan Işıkhan, 2015-2018 yıllarında AK Parti Genel Merkez Sosyal Politikalar Başkanlığı’nda akademik danışmanlık görevini yürüttü.

8 Ekim 2018’de Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu üyeliğine ve 17 Aralık 2021’de Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Başkanvekilliği görevine atanan Işıkhan, bu görevi süresince Türkiye genelinde sosyal politika alanıyla ilgili saha çalışmaları, ilgili kurumların çalışmaları, illerin mevcut sosyal politika alanlarının gelişmesine yönelik yerinde incelemeler yaparak politika stratejileri geliştirdi.

Işıkhan, Cumhurbaşkanlığı bünyesinde “Yüzyılın Sosyal Politikaları” kitabın literatüre kazandırılmasına katkı verdi.

Bu başarı grafiğinin yanında, kendisini İzmir siyasetçilerinin tanımaması da dikkat çekiyor. Tanımıyorlar çünkü… Işıkhan’ın ağbisi ve annesi İzmir’de yaşıyor ve sürekli İzmir’e gelip gidiyor. Geçtiğimiz aylarda Işıkhan, maalesef ki annesini kaybetti. Alsancak Hocazade Cami’nde düzenlenen cenaze töreninde, çiçeği burnunda bakana sadece partiden Konak İlçe Başkanı Sait Başdaş eşlik etmişti. Bu denli başarılı işlere imza atan bir partili tanımamak, yakışık almamıştı.

Bunun yanı sıra dikkat çeken diğer bir detay da farklı görüşlerde olduğu ağbisinin de bilinen bir isim olmasıydı. Ümit Yaşar Işıkhan…

Evet evet…

Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği Başkanı Işıkhan, şair, yazar ve çevirmen. Kendisini tanıdığım için de söylüyorum, bu iki kardeşin arasına kimse giremiyor siyasette de dahil…

(Devam edecek)

Kabine dedikleri…

Yorumlar kapalı.