Aslı Kürkçü

Yiyorum ama kilo alamıyorum!

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Eğer sizlerde zayıf olmaktan şikayetçiyseniz ve sağlıklı bir şekilde kilo almak istiyorsanız hadi gelin önerilerime kulak verin.

Şimdiye kadar çoğunlukla nasıl zayıflayabilirim, metabolizmamı nasıl hızlandırabilirim, kilo alma nedenlerinizi anlatıp durdum. Ama şu an zayıflamak isteyenlerin yanında kilo almaya çalışan da oldukça fazla. Bu yüzden bugün sizlere kilo almanızın yollarını anlatacağım.

Gerçekten Zayıf Mısınız?

İlk olarak zayıflık tanımı ile başlayalım. Bir bireye zayıf diyebilmek için BKİ dediğimiz Beden kütle İndeksinin 18,5 kg/m² nin altında olması gerekir. BKİ değerinizi kilonuzu boyunuzun karesine bölerek hesaplayabilirsiniz. Eğer BKİ değeriniz 18,5 kg/m² nin altında çıktıysa zayıf olarak sınıflandırabiliriz. Peki zayıflık olmanızın altında yatan sebepler ve önerilerime gelin birlikte bakalım.

Neden Zayıfsınız?

Bir kişinin zayıf olmasının çeşitli nedenleri vardır. Bazen birden fazla altta yatan neden kişinin zayıf olmasına neden olabilir.

Aile öyküsü. Bazı kişilerin ailelerinden miras kalan fiziksel özellikler nedeniyle doğal olarak zayıf bireyler olabiliyor.

Hızlı metabolizma: Eğer kişinin metabolizması yüksekse, yüksek enerjili besinler tüketse bile fazla kilo alamayabilir.

Fazla Fiziksel Aktivite: Sporcular veya koşucular gibi yüksek düzeyde fiziksel aktivite yapan kişiler önemli miktarda kalori yakabilir ve bu da vücut ağırlığının azalmasına neden olabilir.

Psikolojik Problemler: Kötü zihinsel sağlık, depresyon, anksiyete, obsesif kompulsif bozukluk (OKB) ve anoreksi ve bulimia gibi yeme bozuklukları da dahil olmak üzere kişinin yeme yeteneğini etkileyebilir. Bu koşulların her biri iştahını olumsuz etkileyebilir ve kişinin zayıflamasına neden olabilir.

 Kilo Almak İçin Neler Yapabiliriz?

Zayıf bireyler genelde çok fazla yemek görmek istemezler. Böyle bir durumda yapmamız gereken az hacimde yüksek kalorili besinleri öğünlerimize eklenmelidir. Örneğin bir kâse sütlü tatlı üzerine ceviz içi eklemek yemeğin hacmini değiştirmezken kalorisini neredeyse 100 kalori artırır.

Zayıflığın değişmesinde yeme davranışında değişiklik şarttır. Kişi acıkmamış olsa bile düzenli yemek yeme alışkanlığı edinmesi oldukça önemlidir.

  • Yemeklere çorba ile başlanmamalıdır.
  • Yemeklerin yanında bol çiğ sebze/salata eklenmemelidir.
  • Emekler ısıtılarak tüketilmelidir.
  • Ara öğünlerde sütlü tatlılara ceviz, fındık gibi yağlı tohumlar ilave edilerek yenmelidir.
  • Ara öğünlerde kek, ceviz, fındık, meyveli smoothieler kilo almaya yardımcı yiyeceklerdir.
Yiyorum ama kilo alamıyorum!

Yorumlar kapalı.