Hatice Eğilmez Kaya

Veysel Çolak’tan Bir Şiir İkilemesi: Ölümcül Aşklar Tarihi* ve İçimde Dolaşan Hançer**

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Usta şair ve şiir düşünürü Veysel Çolak 2022 Kasım’ında ve 2023 Mart’ında iki şiir kitabına imza attı. Birbirinin devamı niteliğinde yazılmış Ölümcül Aşklar Tarihi ve İçimde Dolaşan Hançer. Şairi, insandan umudunu kesmiş gibi gözükse de ağır bir özlemin şiirleri peş peşe sıralanmış bu iki kitapta. Yalnızlık, isyan ve kavga dolu yılların tortusu bir yorgunluk ortak paydaları. Bir şair özne düşünün, kendi içerisinde dolaşan hançerle yaralanmakta durmaksızın, ölümcül aşkların tarihinden biriktirmiş acılarını.

Uykularını çalan, yemeden içmeden kesilmesine neden olan acılardır onun dizelerinde sezinlediğimiz acılar. Hem evrensel hem de bireysel nitelik taşır her biri. Umursamaz kalabalıkların adına da kederlenir, en eski hüzünlerle uykusuz günler ve geceler yaşar. Kanlı dizeler yazar; ölüme yaklaşır, soğuk çehresine dokunur, bir sokak çocuğu gibi gezinir insanların arasında, âdembabalarla özdeşleşir, yalnızdır… Bu yalnızlığın tercih edilmiş bir yalnızlık mı, yoksa kıyıya vurmuş bir yalnızlık mı olduğunu açık etmez. “Yalnızlık bazen bir yıkılmış sabahtır /  bazen büyüyen bir kalabalık / yıllarca düşünmektir bir beyaz güvercini.” (İDH: 7) Beyaz güvercin onun için parkta gördüğü, diğer türdeşlerine benzemeyen bu yüzden, tıpkı kendisini ve yalnızlığı imleyen bir güvercindir, öte yandan barışın aydınlık izdüşümüdür. Sevgi ve öfke Veysel Çolak’ın dizelerinde gizlice yarışır durur. Öfkedir yine hep galip gelen. “Yalnızım işte / derimin altında kimse kalmadı” der.  (ÖAT: 11) Dokunaklı bir itiraftır bu.

Veysel Çolak kendisini sosyalist gerçekçi olarak nitelendirir ve “Yani sosyalistim, yani toplumdan ve bireyden yanayım, yani bağımsızım.” diye özetler ideolojik tavrını. Onda toplumcu gerçekçi duruş; kalbinin ezilenden, sömürülenden, şiddete uğrayandan, kadından, çocuktan, işçiden, namlunun ucundaki kuşlardan, sokak kedilerinden, sabahın en erken saatinde kapısının önünden geçen sekreter kızdan… yana oluşudur. Bütün canlıların yaşama hakkına yönelik duyarlılıkla da özdeşleşir: “Başkalarını bilmem ama şundan eminim / beni yaşatmaz boğulan yunusların çığlığı.” (ÖAT: 17) Bir parça da yenilmişlik: “Benim de bir şey yaptığım söylenemez / öcünü alamadım öldürülen arkadaşlarımın / delirdim o yenilgiden sonra.” (ÖAT: 41) Bir gün ulaşılacağına inanılan devrimi görmek için ömürler uzun değildir ve halk deyip durmanın da yararı yoktur artık. Birer grev kırıcı, yasak aşk kırıcıdır çünkü halk: “Kimsenin ömrü o kadar uzun değil /devrimi görmeden öldü çoğumuz / halk deyip durma, kimin umurunda / onlar kırmadı mı yasak aşkını?” (İDH: 33)

Bazen o’dur, bazen ben’dir, Veysel Çolak’ta kendisi; bazen de sen. Hangi tekil adılı kullanırsa kullansın evrensel olana ulaşmayı başarır. Didaktik bir söylemle seslenir bir’den milyonlara evrilen şair özneye. Hep düzeltmekten, doğruyu ve iyiyi işaret etmekten yanadır seçimi. Yorgun olsa da yılgın değildir, insanın gerçek insana evrilmesi sürecine olan inancında. Kapitalist düzenin dişlilerine saldırmayı önerir, anarşist diye anılmayı göze alarak:  “Belkilerinden vazgeç, / nedenini bil, hesabını sor umutsuzluğun / tükür paraların yüzüne, bankaları kundakla / kentleri öldür, bırak anarşist desinler.” (İDH: 44)Şairde aşk; adı anılmadık, yüzüyle sevişilen bir sevgilidir kimi zaman, kimi zaman da insan adı verilen o tuhaf varlık. Her koşulda sevmek acıları örgütler durur:  “Bari sen anla beni / öpüver göğsümdeki kurşun izini / bundan sonra ikimizin işidir / unutma / sevmek acıları örgütlemektir.” (ÖAT: 61)

Toplumsal ve bireysel dertleri var Çolak’ın. Değişmek ve yanlış olanı değiştirmek için hayatın militanı olarak yaşar. Hayatta birçok eylem alanı varken; o bunlardan biri olan şiiri seçmiştir, şiir sanatına karşı sorumluluklarını yükler sırtına. Sorumluluklarının neler olduğunu bilir ve ona göre davranır. Tepeden tırnağa duyarlıdır. Ki bu nedenle algıladıklarını yaşananlar kadar etkileyici anlatabilir. Yayımlanan her yeni kitabından şaire binlerce selam olsun!

 

*Veysel Çolak, Ölümcül Aşklar Tarihi, Hayal Yayınları, İstanbul, Kasım 2022

** Veysel Çolak, İçimde Dolaşan Hançer, Hayal Yayınları, İstanbul, Mart 2023

 

Veysel Çolak’tan Bir Şiir İkilemesi: Ölümcül Aşklar Tarihi* ve İçimde Dolaşan Hançer**

Yorumlar kapalı.