Emre Orhan

Eğitim ve Becerilerin Geleceği : OECD Öğrenme Pusulası 2030

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

OECD Eğitimin ve Becerilerin Geleceği 2030, içinde bulunduğumuz yüzyılda öğrencilerin gereksinim duyduğu bilgi, beceri, tutum ve değerlere yönelik ortak bir dil ve anlayış geliştirmek amacıyla 2015 yılında başlatılan uzun vadeli bir vizyon oluşturma projesidir. Proje, temel olarak “çocuklarımızı henüz icat edilmemiş teknolojileri kullanmaya, henüz tasavvur edemediğimiz toplumsal sorunlarla baş etmeye ve henüz var olmayan geleceğin işlerine bugünden nasıl hazırlayabiliriz?” sorusuna yanıt aramaktadır. Bu doğrultuda proje, 2030 için öğretme ve öğrenme ile uluslararası öğretim programı analiz çalışmaları olmak üzere iki kapsamda ilerlemektedir.

  • 1.aşama: olan 2030 için öğretme ve öğrenme ayağında, OECD Öğrenme Pusulası 2030 oluşturulmuştur. Öğretme ayağında ise Öğretme Çerçevesi 2030’un hazırlık çalışmaları devam etmektedir. Projenin ilk aşamasındaki çalışmalar, bireysel ve toplumsal iyi olma halini sağlamak amacıyla öğrenci ve öğretmenlerin gereksinim duyduğu yeterliklerin (bilgi, beceri, tutum ve değerler) neler olduğu sorusuna yanıt vermeyi amaçlamaktadır.

 

  • 2.aşamada:sürdürülen uluslararası öğretim programı analiz çalışmalarında ise bu yeterlikleri geliştirecek öğrenme ortamlarının nasıl tasarlanabileceğine, öğretim programlarının etkili biçimde nasıl yaşama geçirilebileceğine yanıt aranmaktadır.

 

Bu kapsamda oluşturulan çalışmalar dünya genelinden politikacı, araştırmacı, okul lideri, öğretmen ve öğrencilerle ortaklaşa yürütülmektedir. Projede oluşturulan vizyon belgeleri, politika, uygulama ve eylem önerileri, farklı bağlamlardaki sorunlardan temellendiği için sorun çözme potansiyeli güçlü, gerçekçi, somut ve uygulanabilir eğitim ve öğretim pratiklerini içermektedir.

 

OECD Öğrenme Pusulası 2030, OECD Eğitimin ve Becerilerin Geleceği projesinin bir bileşeni olarak oluşturulmuş, geleceğin eğitimine yönelik umut vaat edici ortak bir vizyon ortaya koyan ve sürekli gelişmeye açık bir öğrenme çerçevesidir. OECD Öğrenme Pusulası 2030, pasif bir ölçme-değerlendirme ya da öğretim programı çerçevesinden ziyade öğrenmenin içkin değerini geniş bir perspektifte zenginleştirme ve öğrenmenin okul sınırları dışında da önemli bir değeri olduğunu ortaya koyma misyonunu taşımaktadır. Bu anlamda, eğitimin daha geniş ve uzun vadeli amaçlarını destekleyerek bireysel ve kolektif iyi olma hedefine ulaşmada yol gösterici bir kavramsal çerçeve sunmaktadır.

 

Öğrenme pusulası metaforu, öğrencilerin öğretmenlerinden ya da çevrelerindeki yetişkinlerden belli talimatlar almak yerine, alışık olmadıkları bağlamlarda dahi anlamlı ve bilinçli bir şekilde kendi yollarını bulmalarını sağlamaya vurgu yapmak amacıyla kullanılmıştır. OECD Öğrenme Pusulası 2030; çekirdek temeller, dönüştürücü yeterlikler, öğrenci etkenliği-ortak etkenlik ve öngörü-eylem-yansıtma döngüsü olmak üzere dört bileşenden oluşmaktadır. Haftaya bu bileşenlerin detaylarını paylaşacağım sizlerle.

Eğitim ve Becerilerin Geleceği : OECD Öğrenme Pusulası 2030

Yorumlar kapalı.