Gülşah Elikbank

Gelecek İçin Ezberleri Bozmak

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bu hafta Bilecik’te iki farklı devlet ortaokulunda Medusa’nın Pusulası romanımı okuyan çocuklarla buluştum. Fantastik ve mitolojik bir macera okumak hepsinin oldukça hoşuna gitmişti. Onlara okulda okutulan, sistemin dayattığı bazı kitaplardan çok dertlilerdi. Bu konuda onlara hak da veriyorum çünkü bu yeni nesil öyle sıradan hikayelerden, düz anlatımlardan etkilenmiyor. Onlar hız kuşağı. Macera, merak, gizem duygularını kullanmadan ilgilerini çekmek çok zor. Bu hafta 10.baskısını yapan romanım bunu başaran eserlerden ve bu beni mutlu ediyor çünkü farklı şehirlerden birçok çocukla kucaklaşmamı sağlıyor.

Size bugün farklı bir çocuk kitabı önereceğim. İngiliz yazar Julia Green, Türkçe’deki ilk romanında, yaşamı savaşla altüst olan kentli bir çocuğa odaklanıyor. Modern yaşamın konforundan ve alışkanlıklarından çok uzak yeni bir coğrafyada yaşama tutunmayı lirik bir dille resmediyor. Mutluluk için gerçek ihtiyaçlarımızı düşündürürken, korkulara, kaygılara rağmen geleceği yeniden kurmanın ipuçlarını işaret ediyor.

Isabella ile babası, peş peşe patlamalarla aniden savaş alanına dönen Roma’dan kaçarlar. Annesini, ablasını ve haber alamadığı biricik arkadaşı Marta’yı geride bırakan Isabella, İskoçya taşrasındaki metruk dede evine vardıklarında şaşakalır. Elektriksiz, marketsiz, ıssız yaban ortama alışmaya çalışır. Telefon bulmaya giden babası geri dönmeyince yapayalnız kalır. Marta’ya mektuplar yazar, tek başına cesaretle direnir. Derken bir gün, doğanın sunduklarıyla yaşamaya alışık kardeşler Rowan ve Kelda’yla tanışır…

Julia Green kimdir derseniz?  İngiltere’nin güneyinde, Surrey ilçesinin Mole Vadisi’nde tarihsel küçük bir köy olan Ashtead’de doğan Julia Green, Canterbury’deki Kent Üniversitesi’nde, İngiliz ve Amerikan Edebiyatı Bölümü’nden mezun olduktan sonra, felsefe alanında yüksek lisans yaptı. Bir dönem İngilizce öğretmeni, öğretim görevlisi ve kütüphane asistanı olarak da çalıştı. Ülkenin batısında Bath Spa Üniversitesi’nde Yaratıcı Yazın alanında doktorasını tamamlayıp, aynı üniversitede Gençler İçin Yazarlık alanındaki çalışmalarına başladı. Küçük yaşlardan beri okumayı ve yazmayı seven Green, bugüne kadar hem çocuklar hem de gençler için pek çok kitap yazdı. To the Edge of the World (Dünyanın Bir Ucuna, 2018) ve The House of Light (Işık Evi, 2019) adlı çocuk romanları, arkadaşlığı, cesareti ve zorlukların üstesinden birlikte gelmeyi işliyor. 2023’te Günışığı Kitaplığı tarafından Türkçe’ye kazandırılan kitabı Kırlangıç Bayırı Çocukları (The Children of Swallow Fell, 2020) adlı çocuk romanındaysa, babasıyla savaştan kaçan bir kızın kırsalda yeni bir yaşam kurmasını anlatıyor.

Özellikle annelere çocukların kitap okuma alışkanlıkları için çok iş düşüyor. Bırakın istedikleri kitapları da okusunlar, onları sadece öğretmenin ya da okulunun izin verdiği sınırlarda tutmaya çalışmayın çünkü tutamazsınız. Çağ öyle bir çağ değil. Bu çocuklar tek tuşla dünyanın öte tarafından haber alıyor, kendi akranlarını gözlüyor. Etkileşim inanılmaz aralarında. O yüzden siz anne ve babası olarak sadece gözlemleyin, destekleyin. O zamanla iyi bir okur olacaktır zaten. Yeter ki ona gerekli özgürlük alanını yaratın. Siz bu satırları okurken ben Merzifon Kitap Fuarında çocuklarla ve gençlerle buluşuyor olacağım. Her farklı şehirde yüreği aynı heyecanla çarpan çocuklarla karşılaşmak büyülü bir deneyim. Yerel belediyelerin elini taşın altına koyup kitap fuarı düzenlemesi de takdire şayan bir hareket.

Gelecek İçin Ezberleri Bozmak

Yorumlar kapalı.