Gülşah Elikbank

Mitoloji ve uyanış

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bu yıl yoğun ilgiyle ve T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle gerçekleşen Uluslararası Mitoloji Film Festivali (UMFF) yıl boyu sürdüreceği etkinlikler kapsamında baharın gelişini Mitoloji ve Uyanış söyleşisi ile karşılıyor.

ÖZEL BİR ETKİNLİK…

Baharı karşılarken, farklı mitolojilerde doğa, uyanış, şenlik kavramlarının nasıl ele alındığını çok değerli hocalardan öğrenmek için özel bir etkinlik yapılacak. 21 Mart Perşembe günü saat 14.30’da Aziz Vukolos Kültür Merkezi’ndeki düzenlenecek etkinliğin moderatörlüğünü Gökmen Küçüktaşdemir yapacak. Etkinlikte festival direktörü olarak bendeniz, Prof. Dr. Akın Ersoy, Prof. Dr. Pınar Fedakar ve Doç.Dr. Yasemin Polat yer alacak. Herkese açık ve ücretsiz olan etkinlikte müzisyen Alişan Özaydın da iki şarkılık performansıyla güne eşlik edecek.

Etkinliğe katılan isimler alanında uzman ve yaptıkları çalışmalarla tanınmış isimler. Katılımcılar konuyla ilgili pek çok farklı bilgiye ulaşacağı söyleşide dinleyiciler soru sorma fırsatı da bulacaklar.

BİRBİRİNDEN ÖZEL İSİMLER…

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Türk-İslam Arkeolojisi Bölümü’nde öğretim üyesi Prof. Dr. Akın Ersoy, arkeolojiyle ilgili 40 kitaba imza attı, pek çok makalesi yayımlandı. Kendisi daha çok Smyrna Antik Kenti Kazı Başkanı olarak tanınıyor.

Türk Folklorü Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pınar Fedakar da Türk Dünyası üzerine yaptığı araştırmalarla biliniyor. Türk Mitoloji ile ilgili eğitimler veren Fedakar, çocuk oyunları, oyuncaklar ve masal anlatıcılığı üzerine de çalışmalar yapmış, projeler üretmiş.

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nde öğretim üyesi Doç.Dr. Yasemin Polat özellikle Roma döneminin yaşam biçimini, yerleşim alanlarını anlattığı bilimsel çalışmalarıyla tanınıyor.

Uluslararası Mitoloji Film Festivali yıl boyu etkinliklerine devam ederken festivalin ikinci yılı için de hazırlıklarına başladığını duyurdu.

Size güzel bir de roman tavsiye edeyim bugün. Dağılan bir ailenin; tercihler, kararlar ve eylemlerle değiştirilen bir yazgının trajedisi… Düşbaz Kitaplar, Türkçe edebiyatın etkileyici isimlerinden Sabâ Altınsay’ın, kadın karakterlerin belirleyici olduğu bir aile ve aşk hikâyesini kaleme aldığı Benim Hiç Suçum Yok adlı ödüllü romanını, yeni kapak tasarımı ve yeni baskısıyla okurlarla buluşturdu! Bir anne ve bir eş olarak Behice Hanım’ın, hovarda oğlu Cihan Nedim’in ve onun âşık olduğu hayat kadını Mercan’ın odağında gelişen roman, seçimlerimizin bizi nasıl bir trajediye sürükleyebileceğini hem psikolojik hem de edebi çözümlemelerle anlatıyor. Dikkat çekici üslubuyla öne çıkan Altınsay’ın, yoksulluğu, sefaleti ve çaresizliği tüm çarpıcılığıyla resmettiği İkinci Dünya Savaşı’nı arka planına alan Benim Hiç Suçum Yok’ta, hem diğer karakterlerin hem de metnin kaderine kadınların kararları ve eylemleri yön veriyor.

Ayrıntı Yayınları’nın edebiyatta yeni yollar keşfetme heyecanı ve arzusuyla yola çıkan markası Düşbaz Kitaplar, Sabâ Altınsay’ın, yayımlandığı 2011 yılında Saint Joseph Lisesi Yılın En İyi Romanı ödülünü kazanan ikinci romanı Benim Hiç Suçum Yok’u uzun zamandır beklenen yeni baskısıyla edebiyat severlerle buluşturdu. Daha önce yazarın ilk romanı Kritimu-Girit’im Benim’i yeniden basan Düşbaz Kitaplar, bir kadının günümüz Türkiye’sinde cinnetten cinayete, cinayetten cinnete sürüklenen hikâyesini anlattığı ve çok beğenilen son romanı Faili Malum’u da okurlarla buluşturmuştu.

Sabâ Altınsay’ın Benim Hiç Suçum Yok adlı romanı ise yaşamda birden çok rol üstlenen kadınların, bu farklı rollerde aldıkları kararlarla tüm ailesinin ve çevresinin hayatını ve kararlarını nasıl etkilediğini gözler önüne seren çarpıcı bir hikâye anlatıyor.

 

Mitoloji ve uyanış

Yorumlar kapalı.